Min Fynske Barndom -1994

In Ikke-kategoriseret by BIrger3

Erik Clausens Filmmanuskript, “Min fynske Barndom”, om den danske komponist Carl Nielsens (1865-1931) unge år bygger på dennes selvbiografi af samme navn.

“Vores barndom er af allerstørste vigtighed. En ting er sikkert, når jeg komponerer, forstiller jeg mig ofte landskaber og mennesker fra min barndom. Den intellektuelle side af min musik er som et lag, mens atmosfærer kommer fra min barndom” – Carl Nielsen 

I en alder af 7 år, var Carl allerede et ekstraordinært barn. Han var en ud af en børneflok på 12 og da han kom ud en fattig familie var han, i en meget tidlig alder, nødt til at arbejde for at skaffe penge til at husholdnigen.

Ligeså vel som den ekstra indkomst var vigtig, var musik i højeste grad også en vigtig del af deres dagligliv. Sammen med faderen, Niels Maler, og en af brødrene spillede de til brylluper og andre festlige sammenkomster i byen, dette var medvirkende til at unge Carl fik udviklet sit naturlige talent for at komponere og udtrykke sig musikalsk.


Hans ambiciøse mor, Maren Kristine, så hans specielle talent og sørgede for at han kom til optagelsesprøve i regimensorkesteret, hvor hans talent yderligere blev udviklet af bl.a. den hårde diciplin. Her begynder han samtidigt at komponere sin egen musik, inspireret af de mennesker han møder i den tid. Vendepunktet sker da han møder Oustzen der arbejder som pianist på en lokal bar. Oustzen bliver straks klar over Carls potentiale og tvinger ham, ikke alene til at føle musikken, men også til at stå ved hans unikke måde at komponere musik på. Carl begynder snart at tjene ekstra penge ved at spille til prominente receptioner og fester for overklassen. Det er her han forelsker sig i Anna, der pga. af deres forskellige sociale baggrunde, ikke vil kendes ved ham og rejser tilbage til Sverige, hvilket tager hårdt på ham. Det at Anna ikke vil kendes ved ham pga. af deres baggrund, får ham til at indse at han bliver nødt til at arbejde endnu hårdere for at blive accepteret, ikke kun som kunstner men også som menneske. Han forlader militæret for at blive optaget på Københavns musik konservatorie, hvilket blev starten på hans internationale karriere.

“Min Fynske Barndom” er en poetisk fortalt historie, hvor vi følger Carl Nielsens udvikling fra han er 7 til han er 18, hvor han begynder på musik konservatoriet. Det er historien om en dreng, hvis liv bliver mere og mere påvirket af musikken. 

Priser:

Filmen vandt 2 Robert statuetter 
the Prix de la Ville, Laon, 
Best Director Award, Shanghai, 
Best Supporting Actress, Riga og 
nomineret til LA Annual Award. 

links

© - ASA FILM - All rights reserved

this site was created by MS Media