Den Store Badedag – 1991

In Ikke-kategoriseret by BIrger3

“Når det har regnet, ligger der en tåre i rynken bag brillen under mit ene øje. Jeg har også engang haft et glat ansigt og ikke været større end mit ene er i dag, og helt frem til sommeren 1935 var jeg verdens hæderligste menneske. Hvilken lykke at løgnen findes – for tænk om alt hvad man hørte var sandt.” 

Det er den voksne Gustav Adolf der (med Jesper Kleins stemme) fortæller den bittersøde beretning om dén betydningsfulde dag, da han som lille dreng sammen med sin far og mor og hele opgangen, drog til stranden for at nyde badelivets glæder.

Historien om Den Store Badedag foregår i 30’ernes København, hvor vi i en baggårdslejlighed møder en lille arbejder-familie bestående af Axel (spillet af Erik Clausen) Svea (spillet af Nina Gunke) hans pragtfulde og elskelige svenske kone, som smilende bærer over med sin mands ofte lovligt dramatiske snakketøj, og deres lidt drømmende søn, Gustav Adolf.


Lille Gustav Adolf på 7 år (spillet af den 10-årige debuterende Benjamin Rothenborg Vibe) har stor respekt for sin far og hans mægtige viden om alverdens forunderligheder – med sine eventyrlige historier fra den vide, argentinske pampas og de store have, giver han da også indtryk af, at være en meget vidende og berejst herre.

Gustav Adolf elsker at være hjemme i familiens skød. Men han er også pirret af sin 14-årige barnepige Alma, spillet af Karina Rasmussen, der tit beder Gustav Adolf holde vagt ved kælderen, når hun for en klatskilling tager sig kærligt af kvarterets glade blikkenslagersvend.

Svea drømmer om at tage til stranden og bade. Og selv om Axel i starten synes det er noget nymodens farligt pjat, fordi solens stråler brænder og vandet er iskoldt, skifter han alligevel mening og erklærer begejstret , at alle ejendommens beboere sammen skal drage ud til stranden – som han siger, ud til “det havfriske vand og den sunde sol – vi skal ud i den vældige natur, Svea”. 

Og afsted drager værtshusholderen Emilie, spillet af Liselotte Lohmann, hendes mand “Skyggen”, spillet af Bjarne Liller, Fru Frederiksen med de kleptomane tilbøjeligheder, spillet af Kirsten Rolffes, den jødiske far og hans unge intellektuelle søn – familien Margolinski – spillet af Peter Huttner og Adam Bindslev og Sveas søster og hendes mand, spillet af Yvonne Schalonske og Finn Nielsen – Anført af Axel og Svea og med lille Gustav Adolf som bagtrop.

Badedagen bliver lang og fuld af stærke oplevelser for Gustav Adolf, og da den er slut, har han ikke alene fået et nyt syn på livet – men også et ændret forhold til sin far.

Priser:
Store Badedag vandt følgende priser:
Bedste film instruktør (Stellan Ollsson) og
Bedste skuespiller på Paris Film Festival, 
the Grand Prix du Jury, i Rouen og
the OCIC’s Prize i San Sebastian.
 

links

© - ASA FILM - All rights reserved

this site was created by MS Media